cursos realizados por el equipo de aulabs

DATES, HORARI I MODALITAT

  • Dates de les sessions: 14/10, 15/10, 16/10 del 2024

  • Horari: 9.30-11.30 (30’ cafè) 12.00-14.00h

  • Hores i modalitat: 15 hores lectives (100% presencials)

  • Participants: 18 persones

  • Lloc: Sala de Formació de l’IDIAP Jordi Gol (Gran Via de les Corts Catalanes 587 àtic, Barcelona)


DESCRIPCIÓ DEL CURS

El racisme és present en la salut i en la salut global des dels inicis de la modernitat, mitjançant els processos de colonització. Per tant, no és suficient amb eliminar la raça com a categoria analítica i política, ni que els agents i institucions de drets humans declarin la igualtat i la no discriminació alhora que gaudeixen dels drets que en ells es consagren. L'evidència empírica ens indica que el racisme té un impacte negatiu significatiu en el reconeixement i gaudi del dret universal a la salut en diferents contextos. I encara que a Espanya escasseja, aquesta evidència prova el pes que té el racisme com a determinant social de la salut i, per tant, la necessitat d'abordar-lo com un problema de salut pública. Per exemple,  durant la pandèmia del COVID-19, l'evidència científica  va mostrar  que els efectes de la pandèmia també segueixen un patró racial i que les poblacions més discriminades van patir pitjor resultats en salut. A partir d'aquest diagnòstic, i donada la manca de comprensió del racisme per part dels i les professionals de salut, aquest curs adquireix una pertinència social i sanitària fonamental, sobre tot, considerant que la població que conviu i s’até al sistema sanitari és cada vegada mes heterogènia en termes culturals, d’origen, de raça, etc. Per tant, es vol sensibilitzar i conscienciar sobre el impacte que té el racisme en la salut de la població.


*El curs s’impartirà en castellà i està organitzat per la Fundación para la innovación, investigación, formación y el desarrollo comunitario (FÜNDEC). 

 





PERFIL D’ENTRADA. REQUISITS

Curs adreçat a professionals i investigadors/es de l’àmbit de la salut o de les ciències socials. L’alumnat han de tenir una predisposició en abordar la seva pràctica clínica i/o de recerca amb una mirada que entén la salut i la malaltia com a construccions amb significats simbòlics, arrelats al context social i cultural, i no únicament, des d’una vessant biològica. Serà necessari que les persones assistents tinguin sensibilitat i respecte envers la temàtica, així com estiguin obertes a la reflexió i al qüestionament propi i del sistema social i institucional.


S'ha sol·licitat l’acreditació del curs a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de la Comunitat Autònoma de Canàries. 


OBJECTIUS

L’objectiu principal és comprendre la importància de la raça i del racisme com a determinant social de la salut.


Els objectius específics són: 

  • Comprendre la construcció històrica de la raça i la seva realitat material actual.

  • Millorar l'abordatge conceptual de la raça i el racisme.

  • Comprendre i visibilitzar el racisme com a problema de salut pública.

  • Analitzar l'impacte del racisme en termes de salut pública i d'accés al sistema sanitari.

  • Reflexionar sobre el paper dels diferents actors del sistema sanitari i de l'àmbit social en l'abordatge antiracista.

  • Adquirir habilitats i eines pràctiques per a una acció antiracista en salut.


METODOLOGIA i RECURSOS

La formació serà 100% presencial. Es busca que les participants aprenguin d’una manera activa i amb autonomia guiada per les persones docents durant el curs. Durant el sessions es faran presentacions teòriques on s’introduiran els conceptes claus i es proporcionarà bibliografia apropiada per aprofundir en els mateixos. La metodologia docent també inclourà exercicis pràctics i reflexius.






AVALUACIÓ

Per tal de superar el curs, cal una assistència del 100% durant les sessions sincròniques. L’últim dia del curs s’haurà de complimentar un qüestionari de satisfacció del curs i es farà una avaluació qualitativa, i un altre d'avaluació de continguts per l'acreditació del curs. També, es farà una avaluació qualitativa.


DOCENTS

Els quatre docents formen part de la Plataforma per a l'Equitat Racial a Salut (PERSA) impulsada per la Fundació FÜNDEC. PERSA és un espai de formació i reflexió crítica, investigació i incidència política sobre el racisme com a determinant social i la raça com a eix d'inequitats en salut.


Melinda Gladys Pajunen és fisioterapeuta (ULPGC) amb 6 anys d'experiència clínica en diferents centres sanitaris a Gran Canària i Fuerteventura. Amb àmplia formació en diversos enfocaments i tècniques de fisioteràpia (Fisioformación, Fisiofocus, COFC), així com de gènere (Perifèriques) i metodologies per a la Formació Professional per a l'ocupació (Liceu 2000). Experiència docent en la impartició de cursos i tallers vinculats a temes socials com la igualtat de gènere, el racisme i la diversitat cultural (SIC4CHANGE, Àrea de Solidaritat Ajuntament Saint Lucia de Tirajana, Conselleria d'Igualtat Govern Canàries). Integrant de diversos col·lectius i iniciatives socials i antiracistes, afrofeministes i antiespecistes, interseccions que aborda en les seves col·laboracions en mitjans com Afroféminas. Membre i cofundadora de l’Asociación Mujeres Africanas y Afrodescendientes en Canarias.


Quinndy Akeju és infermera (UPV/EHU) al Servei Basc de Salut (Osakidetza). Experta en Infermeria Transcultural. És afroactivista, coordinadora del mitjà de comunicació Afrocolectiva a Europa i membre i coordinadora de la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Euskadi (CNAAE). És ballarina i coreògrafa i professora d’Afrodance on ha creat la marca “Afrosesión”, un espai des del qual promou l'activitat física i el coneixement de diverses cultures i músiques africanes. És divulgadora de contingut crític sobre diferents eixos de desigualtats en Salut. Des de les seves xarxes socials i mitjans de comunicació realitza campanyes de sensibilització sobre la necessitat de descolonitzar la salut, racisme i salut mental, salut sexual i reproductiva, salut dermatològica de les persones amb pells fosques.



J. Isabel Zhang Yim és metgessa especialista en Medicina de Família i Comunitària i treballa en l'Institut Català de la Salut. Actualment exerceix al CAP El Fondo la labor de la qual es centra en l’atenció domiciliària de pacients amb patologia crònica complexa. A més ha cursat el Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global (Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Barcelona). Té trajectòria en espais antiracistes i ha impartit tallers o formacions sobre racisme, gènere, educació i salut.


Mba Bee Nchama és psicòleg comunitari (ULL), Màster en Drets Humans, Democràcia i Globalització (UOC), Diplomat en Salut Pública (ENS-ESSSCAN) i Expert Universitari en Intervenció Social i Gestió de la Diversitat en l'Àmbit Local (UAM). Ha impartit i coordinat els seminaris "Antiracisme Polític i Perspectives Decolonials" i "Antiracisme Polític des del Panafricanisme i el Black Power" (ULL), així com la primera edició del curs "Racisme i Salut Pública" en la XXXII EMSP. Docent al curs "La farmàcia com a catalitzadora de processos comunitaris. Una revolució pendent” (UPV/EHU). Ha treballat en projectes d'Intervenció Comunitària Intercultural ICI-TAC, així com en l'Estratègia insular de gestió de la diversitat cultural del Cabildo de Tenerife Juntes En la mateixa direcció (FGULL, OBITen). Actualment treballa com a coordinador comunitari a la Farmàcia La Comunitària, on coordina iniciatives de Salut Comunitària com el projecte Acció Comunitària per a la Salut a San Isidro (ACSSI). Ha estat portaveu del Moviment Panafricanista d'Espanya. És secretari de la Fundació FÜNDEC i membre de Col·lectiu Dignitat Negra. 


PROGRAMA

Mòdul 1. Raça. Conceptes i història:

  • Història de la construcció d'un eix de poder: la raça

  • La raça com a constructe social

  • Raça o ètnia? Sobre els substituts eufemístics

Mòdul 2. Racisme. Conceptualització i Dimensions del racisme

  • La naturalesa estructural del racisme

  • Racisme interpersonal

  • Racisme cultural

  • Racisme Institucional





Mòdul 3. Colonialitat de la salut

  • Origen colonial de la salut global

  • Concepte eurocèntric de la salut

  • Il·lusions epidèmiques i l'efecte sindèmic del racisme: una aproximació decolonial (ex.: Èbola, VIH, TB i COVID19)

Mòdul 4. Racisme i Salut Pública

  • És el racisme un problema de salut pública?

  • La raça com a determinant de salut: conceptualització i evidència

  • El racisme en l'àmbit sanitari

  • Dificultats i propostes per a la generació d'evidència en la recerca

Mòdul 5. Mapejant resistències antiracistes: una proposta d'acció.

  • Explorant geografies de resistència

  • Del BLM al Action to Decolonize Global Health

  • Mapatge d'iniciatives i projectes en l'estat espanyol


INSCRIPCIONS

Per formalitzar la inscripció al curs, cal inscriure’s mitjançant el següent enllaç: [afegir enllaç]


IMPORTANT. Per tal de formalitzar la inscripció serà necessari que les potencials assistents enviïn un escrit breu (mitja pàgina) donant resposta a les següents qüestions:

  • La teva motivació per realitzar el curs 

  • Les raons per les quals t’interessa aquesta la temàtica

  • Les expectatives del curs i què et pot aportar en la teva pràctica clínica/assistencial o en recerca


*En cas que hi hagi més inscripcions de les ofertes, la coordinació del curs farà una selecció de les propostes.